Ген. Юрий Кузнецов Руските правоохранителни органи са арестували началника на Главно

...
Ген. Юрий Кузнецов Руските правоохранителни органи са арестували началника на Главно
Коментари Харесай

Втори арест на висш ръководител в руското министерство на отбраната

Ген. Юрий Кузнецов 

Руските правоохранителни органи са арестували началника на Главно ръководство „ Кадри “ на министерството на защитата на Руската федерация генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, заяви ТАСС.

Новината идва два дни откакто съветският президент Владимир Путин смени досегашния министър на защитата Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов.

Работното място на Кузнецов и домът му са били претърсени. Следователят се е обърнал към съда с молба да избере превантивна мярка за генерала под формата на задържане под стража. Други детайлности по наказателното дело не се оповестяват. Във вторник бе оповестено, че съмненията за за взимане на подкупи в изключително огромни размери.

От 2010 година до 2023 година Кузнецов извършва длъжността шеф на осмо ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Този орган се занимава със службата за отбрана на държавната загадка в границите на Министерството на защитата, отговаряща за специфичните връзки, криптирането и военната цензура. През май 2023 година Кузнецов е назначен за шеф на Главното ръководство на личния състав на военното министерство

Генералът е арестуван за престъпно закононарушение, без да се прецизира какво. Разследването се прави от Главното военно следствено ръководство на Следствения комитет на Руската федерация, което е поискало от съда мярка задържане под стража. 

От 2010 година до 2023 година Кузнецов е шеф на 8-мо ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Това ръководство се занимава с въпросите на Службата за запазване на държавната загадка в министерството на защитата. Според уеб страницата на съветското министерство Кузнецов е назначен на длъжността шеф на Главно ръководство „ Кадри “ през май 2023 година Арестът обаче е обвързван с активността на Кузнецов за запазване на държавните секрети на Русия, а не с работата му в ръководство „ Кадри “, настояват съветските Телеграм канали.

Големите разбърквания в съветското министерство на защитата започнаха предишния месец. На 23 април Следственият комитет заяви за задържането на заместник-ръководителя на министерството военачалник Тимур Иванов по съмнение във взимане на рушвет. Иванов наблюдаваше военния строителен комплекс. На идващия ден Басманният съд в Москва подреди той да остане в ареста до 23 юни.

Заедно с него за два месеца е задържан и различен обвинен по делото - предприемачът Сергей Бородин. На 25 април стана известно за ареста на третия обвинен - създателя на компанията " Олимписитистрой " Александър Фомин. Той е упрекнат в предоставяне на рушвет.

На 12 май беше публично оповестено и освобождението на доближения на Путин Шойгу от поста министър на защитата. Той получи ново предопределение - на поста секретар на съветския Съвет за сигурност, като размени Николай Патрушев.

„ Много е значимо да се приведе стопанската система на бранша за сигурност в сходство с динамичността на сегашния миг “, сподели Песков пред публицисти, обяснявайки решението на Путин да назначи Белоусов за министър на защитата. Шойгу заемаше този пост от 2012 година

Източници: obektivno.bg, segabg.com, ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР